Thursday, February 11, 2010

Fehér csokis diós brownie

A brownie (brauni) eredete nem tisztázott. Legendák fűződnek ehhez a botrányosan egyszerű, mégis mennyeien finom, töményen csokis süteményhez. Egyes források szerint zsidó sütemény, de inkább amerikai klasszikusként véste be magát a köztudatba. Állítólag Bostonból származik, ahol egy cukrász kifelejtette a sütőport a tortából, így született meg ez a világszerte közkedvelt süti. Több fajtája létezik, bár sokak szerint az igazi brownie tömény (fudgy), mert sütőport egyáltalán, lisztet pedig csak nagyon keveset tartalmaz, amely révén kissé ragacsos lesz a végeredmény. De ezt szeretjük a brownie-ban. És ettől jó, ebben tér el a többi sütitől, hogy kicsit ragadós, krémes a belseje. Nem kakaós piskóta, hanem töményen csokis. Illik és érdemes legalább 70%-os csokit használni. És nem szabad merényletet elkövetni ellene, ugyanis vétek túlsütni, mint általában minden csokis süteményt, mert kiszárad. Én most sütöttem először, finom lett. Nincs összehasonlítási alapom, mert nem igazán ettem még brownie-t, de szerintem maradok ennél a receptnél egy darabig, legfeljebb variálom egy kicsit, bár nagyapám szerint, ami jó és bevált, avval nem kell/szabad kísérletezni. Általában így kommentálja nagymamám konyhai reform kísérleteit, amik nagyapa szerint nem sikeresek.
Szerintem igaza van -már ami a brownie-t illeti - nem kell túlbonyolítani. Ez a desszert nemes egyszerűségében is nagyszerű. Maximum diófélékkel érdemes turbózni.  Fagyival, valamilyen gyümölcsös szósszal, sodóval, esetleg csokimázzal a tetején pedig igazi puccos desszertté avanzsálható. :)
Hozzávalók:
  • 20 dkg 70%-os csoki
  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg finomítatlan nádcukor (1 ek. méz)
  • 3 tojás
  • 15 dkg liszt (10 dkg teljes kiörlésű tönköly liszt)
  • 10 dkg fehér csoki
  • 10 dkg dió
  • csipet só
Gőz felett felolvasztom a csokit a vajjal, majd hozzákeverem a cukrot is. Leveszem a gőzről és egyenként hozzáadagolom a tojásokat. Beleszitálom a lisztet, picit sóval meghintem, és szép simára keverem. A végén beleforgatom az apró kockára vágott fehér csokit és a diót.
Ez a mennyiség egy kb. 20 x 20 cm tepsihez való. Na most nekem nincs ilyen, ezért szentségtörés ide, vagy oda, egy 22 cm átmérőjű szilikon tortaformában sütöttem meg. Amíg nem lesz megfelelő sütőformám, addig ebben fogom sütni. 190 fokra előmelegített sütőbe toltam és 20 perc alatt készre sütöttem. Legközelebb csak 15 percet sütöm majd, mert szerintem picit kiszáradt. Vagyis lehetett volna ragacsosabb is.

No comments:

Post a Comment