Sunday, April 4, 2010

Mogyorós karamellás szelet

Csupán annyit fűzök hozzá, hogy : Igazi bűnös élvezet! Annyit jelent, hogy már a gondolata is hízlal. Kísértetiesen hasonlít a milliomos szeletre, de szerintem ez jobb, gazdagabb, lehetne akár milliárdos szelet.
Előre szólok, függőséget okoz!!! :) Állandó vendég lesz a konyhában. A recept Rachel Allen-től származik.

Hozzávalók:

Tészta
  • 20 dkg vaj
  • 5 dkg kakaó
  • 2 tojás
  • 15 dkg cukor (eredetileg 30 dkg, szinte mindig felezem a cukormennyiséget, ha kivitelezhető, akkor meg mézet használok helyette)
  • 22 dkg sima liszt
A vajat felolvasztom, hozzáadom a cukrot és a felvert tojásokat, robotgéppel összedolgozom. Hozzáadom az átszitált lisztet, kakaót és simára keverem. Egy kb. 36x25 cm tepsit kibélelek sütőpapírral, belesimítom a masszát és 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütöm. Hagyom kihűlni. Közben elkészítem a karamellréteget.

Karamellréteg
  • 20 dkg vaj
  • 40 dkg ( kb. egy doboz) cukrozott sűrített tej
  • 5 dkg cukor
  • 10- 15 dkg törökmogyoró
Egy lábasba teszem a vajat, felolvasztom. Hozzákeverem a sűrített tejet és a cukrot és addig főzöm kevergetve, míg meg nem barnul és gyönyörű, kicsit nyúlós karamellé nem alakul. Ekkor hozzáadom a mogyorót és rásimítom a csokis tésztára. Hagyom megdermedni. A tetejét bevonom csokimázzal : 20 dkg 70 %-os csokit egy kanál olajjal felolvasztok, hagyom kicsit hűlni, majd bevonom vele a sütit.

No comments:

Post a Comment