Hozzávalók:
- 7 deci jó minőségű tiszta vodka
- 25 dkg méz
- 10 dkg aszalt szilva
- 10 dkg aszalt barack
- 5 dkg aszalt vörös áfonya
- 10 dkg aranymazsola
- 5 dkg aszalt meggy
- 5 dkg friss hámozott, felkarikázott gyömbér
- 3 drb csillagánizs
- 4 fahéjrúd
- 5-6 szem szegfűszeg
- 3 vanília rúd
- 1 narancs leve, lehámozott héja
- 1 citrom lehámozott héja
Egy legalább két literes befőttesüveg aljára teszem a gyümölcsöket, hozzáadom a fűszereket, gyömbért, a citrushéjakat, ráfacsarom a narancs levét, rácsurgatom a mézet és nyakon öntöm a vodkával. Elkeverem, hogy feloldódjon benne a méz, lezárom és hűvös, sötét helyre teszem. Néha-néha átkeverem. Keresek egy formás kis pálinkásüveget, mikor késznek titulálom a likőrt, akkor csak átszűröm és beleöntöm az elkészített üvegcsébe. Enyhén lehűtve, mértékkel fogyasztandó, nekem hamar a fejembe szállt. Itatja, szinte kínálja magát a huncut.
Díszes üvegcsében ajándékozható is. Én most nem ajándékoztam, csak úgy készítettem a családnak, barátoknak, vendégeknek. De nekem így is ajándék, örülök neki.
És hogy mi legyen a megmaradt gyümölccsel? Hát fantáziafüggő. Én speciel felhasználtam a karácsonyi gyümölcskenyeremhez, de mint utóbb kiderült, nem volt szerencsés dolog. A kenyér finom, de egy kicsit nedves lett, a gyümölcsök két hét alatt eléggé megáztak. Szinte szét tudtam morzsolni a szilvát meg a barackot. Ezért csipegetésre inkább alkalmasak. Bár könnyen elszédül tőlük az ember lánya, úgyhogy csak módjával. :)
No comments:
Post a Comment