Imádom a burgonyát, egyszerű, ám univerzális zöldség, korlátlanul használható, csak a fantáziánk szab határt, hogy mihez, milyen formában, milyen módon készítjük el. Sokszor vagyok úgy, hogy krumplit krumplival ennék. Valaki kimondottan utálja. Olyan, mint a koriander, vagy szeretik, vagy nem. Nincs köztes állapot. Íme az egyik kedvenc krumplis ételem - egy krémleves. Nem egy kulináris remekmű, de ez a blog nem is csak arra hivatott, hogy extravagáns ételkreációkat közöljek, hanem elsősorban, amiket szeretek, gyakran készítek és amiket a családom is szívesen fogyaszt.
Hozzávalók:
- 5 drb nagyobb méretű burgonya
- 1 vékonyabb szál póréhagyma
- 1 szál sárgarépa
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kanál olívaolaj
- 2 dcl 30 % -os tejszín (tejföllel is finom)
- só, frissen őrölt bors, kakukkfű
- liter víz/alaplé
- egy kevés kockára vágott pirított szalonna
- reszelt Cheddar vagy parmezán
- apróra vágott újhagyma zöldje, vagy snidling
A krumplit kockára vágom, a répát, hagymát felkarikázom. Olívaolajon picit megpirítom őket majd felöntöm 1 liter vízzel/alaplével, megsózom. Míg főnek a zöldségek, felkockázom a szalonnát, megpirítom, reszelek sajtot és apróra metélem a snidlinget, vagy az újhagyma zöldjét. Ha puhára főttek a zöldségek, botmixerrel pépesítem a fazék tartalmát, visszatesszem a tűzhelyre és ismét alágyújtok. Sózom, frissen őrölt borssal és friss kakukkfűvel ( természetesen lehet szárított is) ízesítem és szép lassan hozzákeverem a tejszínt. Várok, míg egyet még rottyan és tálalom. Tálaláskor minden tál leves közepére szórok egy kevés szalonnát, hagymát és sajtot.
No comments:
Post a Comment