Saturday, July 24, 2010

A tökéletes Panna cotta karamell szósszal


A panna cotta Észak-Olaszországból, Piemontéből származó édes, fényes felületű, vaníliától pettyezett puding, amit tojás nélkül készítenek, jó minőségű, magas zsírtartalmú tejből és tejszínből.
Sok mindent nem lehet hozzáfűzni, szerintem még elrontani sem lehet, ideális desszert sietős és nem sietős napokra is, csak úgy, vagy egy ünnepi ebéd záró akkordjaként.  Nagyon krémes, selymes, lágy, remeg, mint a kocsonya és üt rendesen, masszív desszert.

Hozzávalók:
  • 5 dl habtejszín
  • 1 dl zsíros tej
  • 4 ek. cukor
  • 1 rúd vanília
  • 2 csapott tk. zselatin
A tejszínt, tejet, cukrot és a vanília rúd kikapart belsejét egy lábosba teszem és lassú tűzön kevergetve felforralom. Elzárom a gázt alatta, egyenletes rétegben rászórom a zselatint, picit várok, majd addig kevergetem, míg teljesen fel nem oldódik. Megvárom, míg langyosra hűl, formákba öntöm és hűtőbe teszem, míg meg nem szilárdul (kb. 2-3 óra, de szeretem egy éjszakát hűteni).

Karamell szósz:
  • 25 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • 2,5 dl tejszín
A cukrot karamellizálom, majd hozzáadom a vajat, tejszínt, picit rotyogtatom és kész.

No comments:

Post a Comment