Megint egy hihetetlenül egyszerű és még annál is egészségesebb étel. Ezért szeretem az olasz pesto-kat, mert nyersen, értem ezalatt, hogy hőkezeletlenül esszük őket, így minden fontos vitamin, ásványi anyag, enzim megmarad. Ebben a szicíliai paradicsomos szószban is tisztességesen képviselve vannak a létfontosságú tápanyagok, hiszen van benne olívaolaj és mandula, amelyek többek közt biztosítják az esszenciális zsírsavakat, aztán a paradicsom, amely A-, C-, B3- és E-vitamint, karotinoidokat, káliumot és kevés nátriumot tartalmaz. Antioxidáns, rákmegelőző, vírusölő hatású. Erősíti az immunrendszert, emeli az energiaszintet. 100 grammjában 14 kcal van. A fokhagymáról is ódákat zenghetnénk, nem csak mert egészséges, hanem mert nagyon finom. És akkor ne hagyjuk ki a fűszernövények királyát sem - a bazsalikomot. Cseranyagai és illóolajai a felfúvódást csökkentik, valamint gyomorrontás esetén segítenek. A bazsalikomnak ismeretes étvágyjavító, szélhajtó, köhögés csillapító hatása van. De nem csak ezért szeretem ezt a pesto-t, hanem az ízélményért is, amit nyújt.
Hozzávalók:
- 1 marék mandula
- 1 nagy marék bazsalikom
- 2 közepes paradicsom
- 2 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint olívaolaj, só, bors
A hozzávalókat robotgépbe tettem és homogén masszává turmixoltam. Fusilivel ettem, tálaláskor meghintettem parmezánforgáccsal. Egy kb. 2 decis kis üvegre való lett ebből a mennyiségből, hűtőben, lezárva pár napig eláll.
No comments:
Post a Comment