Thursday, September 23, 2010

Rozskenyér


A kenyérsütésről már írtam itt elég hosszasan, szóval most rövidre fogom a szót, ez is 12 órás kenyér, csak fele-fele arányban készült teljes kiőrlésű rozslisztből és finomlisztből, némi sikér hozzáadásával. Nekem a rozsból készült kenyér jobban ízlik, mint a mondjuk a tönkölybúzából, szerintem állagra is jobb, viszont sikér nélkül nem igazán lehet jó kenyeret sütni belőle, ugyanis alacsony a sikér tartalma. Bioboltokban lehet kapni búzasikért, rozskenyérhez mindig használok.

Hozzávalók:

Hozzávalók: (2,5 dl csésze)
  • 25 dkg tk.rozsliszt
  • 25 dkg finom búzaliszt
  • 4 deci langyos  víz
  • fél tk. szárított élesztő (DM-es bio adalékanyagmentes) vagy egy csipet hagyományos élesztő
  • másfél tk. só
  • 1 ek.búzasikér
  • 1 tk. DM-es bio kenyérfűszer
A liszteket egy nagy keverőtálba mérem és elkeverem az élesztővel, sóval, fűszerrel és sikérrel (ha hagyományos élesztővel dolgozom, akkor a csipetnyi élesztőt feloldom a vízben és így adom a liszthez). Hozzáöntöm a  vizet, lehet kicsit több vagy kevesebb víz kell, vegyük figyelembe, hogy a tk.liszt több vizet  vesz fel, a lényeg, hogy nokedlitészta állagú masszát kapjunk. Lefedem a tálat és 12 órát hagyom pihenni. Ilyenkor nyáron napközben kiteszem a teraszra napfényre, így akár le is lehet felezni a kelesztési időt, ha nagyon sietünk, én azonban ragaszkodom a 12 órához. A kelesztési idő leteltével bekapcsolom a sütőt, beállítom 250 fokra, beteszek melegedni egy megfelelő méretü jénai tálat fedéllel együtt  mikor már forró a sütő, akkor kiveszem a jénait, belefordítom a tésztát, letakarom, visszateszem a sütőbe, 25 percig sütöm lefedve, majd további 20- 30 percet fedő nélkül és kész.

No comments:

Post a Comment