Saturday, September 11, 2010

Ötfűszeres-szilvás upside down


Imádom az ötfűszer keveréket, szilvával leírhatatlanul finom. Szerintem legközelebb egy szilvás morzsapitét sütök majd, már érzem a számban a ropogós vajas morzsát a sziruposra sült savanykás ánizsos szilvával, megfejelve egy kis tejszínhabbal... ments meg Uram!!! :) Visszatérve a "fordított" sütihez, nem nagy kunszt, egyszerű és nagyon gyorsan összeállítható, ideális almával, körtével, barackkal, lehet készíteni leveles tésztával vagy kevert vajas tésztával, ahogy most én is készítettem. Leveles tésztával tényleg villámgyorsan elkészül. Készíthetünk mellé külön szilvaszószt, adhatunk hozzá tejszínhabot.

Hozzávalók:
  • 20 dkg puha vaj
  • 15 dkg cukor
  • 15 dkg natúr joghurt
  • 3 tojás
  • 1 citrom reszelt héja
  • 30 dkg sima liszt
  • 1 cs.sütőpor
  • csipet só
  • 30 dkg szilva
  • 1 ek.méz
  • 1 tk. ötfűszer keverék
A szilvákat kettévágtam, kimagoztam, lábosba tettem, rácsorgattam az  1 ek. mézet, meghintettem a fűszerrel, összekevertem és 5 percig rotyogtattam, ezalatt a szilva levet eresztett.
A puha vajat habosra kevertem a cukorral, egyenként beledolgoztam a tojásokat, majd a joghurtot és a citromhéjat. Ezután beledolgoztam a sütőporral és sóval elkevert, átszitált lisztet. Egy kb.23 cm átmérőjű tortaformát kivajaztam, az alján elrendeztem a szilvát majd ráhalmoztam a tésztát, elsimítottam és 180 fokra előmelegített sütőbe toltam, az alsó harmadba. 1 órát sütöttem. Tűpróba ajánlatos.

No comments:

Post a Comment