Tuesday, April 5, 2011

Pithiviers


A Pithiviers (ejtsd: pitivé) egy már-már felháborítóan egyszerű, kevés alapanyagból összeállítható, francia mandulás sütemény. És akkor megragadom az alkalmat, hogy imába foglaljam annak a nevét, aki feltalálta a leveles tésztát. Sok oldalú és mert - ha van a talonban - akkor nagyon gyorsan lehet belőle/vele valami finomat alkotni. Manapság már nagyon sok helyen lehet tisztességes minőségű leveles tésztát kapni. Persze, ettől függetlenül azt mondom, a házinak nincs párja, csak hát macera. Viszont, ha nem kerget a tatár, akkor érdemes otthon készíteni. Ezt a sütit is lehet készíteni házi leveles tésztából is. Én most készítettem először, mármint nem házi leveles tésztából, hanem úgy általában pithiviers-t. És nem utoljára. Ezt itt és most borítékolom. Szeretem az ilyen stílusú desszerteket. Olyan kis rusztikus, vintage. Mandula helyett  tölthető dióval, mogyoróval, szerintem mákkal is, aszalt gyümölccsel, friss gyümölccsel,  akár sós változatban is el tudom képzelni, bár nem tudom, akkor nevezhető e pithiviers-nek. Recept itt.  Egy kicsit alakítottam rajta.

Hozzávalók:
  • 50 dkg leveles tészta
  • 10 puha dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 2 tojás + 1 a lekenéshez
  • 15 dkg darált mandula (dió, mogyoró)
  • 1 ek. liszt
  • 2 ek. rum (amaretto)
A sütőt előmelegítettem 200 fokra. A leveles tésztát két egyelő részre osztottam. Enyhén lisztezett deszkán kinyújtottam mindkettőt akkorára, hogy egy 24 cm átmérőjű kört ki tudjak vágni belőlük. Csak ráhelyeztem egy tortaformát a tésztára és késsel körbevágtam. A töltelékhez a vajat habosra kevertem a cukorral, egyenként hozzáadtam a tojásokat, majd a rumot, lisztet és darált mandulát. Az egyik tésztalapot egy sütőpapírral bélelt tepsire helyeztem, ráhalmoztam a közepére a tölteléket úgy, hogy a tészta szélén 2 cm-es üres peremet hagytam. A tésztaszéleket lekentem felvert tojással majd szépen ráillesztettem másik tésztalapot, amibe előtte egy éles késsel rozetta mintát karcoltam (a képen sajnos nem látni). A széleket jól lenyomkodtam, nehogy kifolyjon a töltelék sütés közben. A tészta tetejét lekentem felvert tojással és kb.25 perc alatt, a sütő középső harmadába készre sütöttem.