Saturday, February 27, 2010

Tagliatelle tormával, tengeri csukával

Fotó nincs, elkészült, pillanatok alatt magunkévá tettük, a konyhapultnál,  állva, serpenyőből. :)

Hozzávalók:
  • 150 g  tagliatelle tészta (lehet fusili, spagetti, akár teljes kiőrlésű)
  • 2 evőkanál vaj/olívaolaj
  • egy kisebb darab karikára vágott póréhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál reszelt torma
  • 1 evőkanál megmosott kapribogyó
  • 100 ml tejszín
  • 2 evőkanál citromlé vagy fehérbor
  • 100 g halfilé (nálam most csuka, de lehet cápaharcsa, fogas, vagy akár lacaz, de a hal el is hagyható)
  • 2 evőkanál kapor (most csak szárított van meg fagyasztott)
  • só, frissen őrölt fehér bors
Egy serpenyőben vajat vagy olajat hevítek és megsütöm rajta a beborsozott halfilét, mindkét oldalról 5-5 percig. Ha kész, félreteszem. A mártáshoz vajat hevítek a serpenyőben, rádobom a póréhagymát, apróra vágott fokhagymát. Egy kicsit párolom, majd mehet rá a torma, a kapribogyó és a tejszín. Sózom borsozom egy picit rotyogni hagyom. A tésztát sós, olíva olajas vízben megfőzöm, én al dente szeretem. A halfilét apró csíkokra vágom, belefordítom a mártásba, amibe belekeverem a citromlevet vagy fehérbort és a kaprot. Keverem -kavarom, majd belezúdítom a lecsepegtetett tésztát, jól átforgatom, hogy a mártás mindenütt  körbeölelje a tésztát, majd tálalom. 

Thursday, February 11, 2010

Fehér csokis diós brownie

A brownie (brauni) eredete nem tisztázott. Legendák fűződnek ehhez a botrányosan egyszerű, mégis mennyeien finom, töményen csokis süteményhez. Egyes források szerint zsidó sütemény, de inkább amerikai klasszikusként véste be magát a köztudatba. Állítólag Bostonból származik, ahol egy cukrász kifelejtette a sütőport a tortából, így született meg ez a világszerte közkedvelt süti. Több fajtája létezik, bár sokak szerint az igazi brownie tömény (fudgy), mert sütőport egyáltalán, lisztet pedig csak nagyon keveset tartalmaz, amely révén kissé ragacsos lesz a végeredmény. De ezt szeretjük a brownie-ban. És ettől jó, ebben tér el a többi sütitől, hogy kicsit ragadós, krémes a belseje. Nem kakaós piskóta, hanem töményen csokis. Illik és érdemes legalább 70%-os csokit használni. És nem szabad merényletet elkövetni ellene, ugyanis vétek túlsütni, mint általában minden csokis süteményt, mert kiszárad. Én most sütöttem először, finom lett. Nincs összehasonlítási alapom, mert nem igazán ettem még brownie-t, de szerintem maradok ennél a receptnél egy darabig, legfeljebb variálom egy kicsit, bár nagyapám szerint, ami jó és bevált, avval nem kell/szabad kísérletezni. Általában így kommentálja nagymamám konyhai reform kísérleteit, amik nagyapa szerint nem sikeresek.
Szerintem igaza van -már ami a brownie-t illeti - nem kell túlbonyolítani. Ez a desszert nemes egyszerűségében is nagyszerű. Maximum diófélékkel érdemes turbózni.  Fagyival, valamilyen gyümölcsös szósszal, sodóval, esetleg csokimázzal a tetején pedig igazi puccos desszertté avanzsálható. :)
Hozzávalók:
  • 20 dkg 70%-os csoki
  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg finomítatlan nádcukor (1 ek. méz)
  • 3 tojás
  • 15 dkg liszt (10 dkg teljes kiörlésű tönköly liszt)
  • 10 dkg fehér csoki
  • 10 dkg dió
  • csipet só
Gőz felett felolvasztom a csokit a vajjal, majd hozzákeverem a cukrot is. Leveszem a gőzről és egyenként hozzáadagolom a tojásokat. Beleszitálom a lisztet, picit sóval meghintem, és szép simára keverem. A végén beleforgatom az apró kockára vágott fehér csokit és a diót.
Ez a mennyiség egy kb. 20 x 20 cm tepsihez való. Na most nekem nincs ilyen, ezért szentségtörés ide, vagy oda, egy 22 cm átmérőjű szilikon tortaformában sütöttem meg. Amíg nem lesz megfelelő sütőformám, addig ebben fogom sütni. 190 fokra előmelegített sütőbe toltam és 20 perc alatt készre sütöttem. Legközelebb csak 15 percet sütöm majd, mert szerintem picit kiszáradt. Vagyis lehetett volna ragacsosabb is.

Wednesday, February 10, 2010

Túrófánk

Gyors, egyszerű, könnyen beszerezhető alapanyagokkal, és finom. Ha nem akaródzik szalagos fánkot sütni, várni, míg szépen megkel a tészta, akkor szerintem ez a túrófánk ideális megoldás. Na jó, azért nem hasonlítható a kelt tésztájú, szalagos fánkhoz. De azért jó. :)

Hozzávalók:
  • 25 dkg túró
  • 3 tojás
  • 2 deci tejföl
  • 4 dkg cukor  ( vagy ízlés szerint méz)
  • 1 vaníliarúd kikapart belseje
  • 25 dkg sima liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 ek. rum
  • csipet só
  • olaj a sütéshez
Egy tálban  összekevertem az átszitált lisztet, sütőport, sót. Egy másik tálban villával  széttörtem a túrót, összedolgoztam  a tejföllel, tojásokkal, cukorral, rummal, vaníliával. A két tál tartalmát  sima tésztává kevertem. Evőkanállal  fánkokat szaggattam a forró olajba. Aranybarnára sütöttem. Lekvárral ettük.

Monday, February 1, 2010

Füstölt lazackrém

Nem szaporítom a szót, aki szereti a lazacot, azt talán egyet ért velem, hogy füstölten mennyei, mint amilyenre ez a lazackrém is sikeredett. Egyszerű, gyors, uzsonna, reggeli, vacsi, vendégváró..

Hozzávalók :
  • 20 dkg füstölt lazac
  • 10 dkg puha vaj
  • 1 kisebb fej hagyma
  • 1 főtt tojás
  • 1 púpozott tk. dijoni mustár
  • 1 púpozott tk. friss torma
  • só, frissen őrölt bors, citromlé
A puha vajat egy keverőtálban habosra keverem. Előkapom a robotgépet, beleteszem a lazacot, a negyedekre vágott tojást és hagymát, a mustárt, tormát, ízesítem sóval, borssal, citromlével és az egészet pépesítem. Hozzákeverem a habosra kevert vajhoz, szép simára dolgozom és kész. Nekem teljes kiőrlésű rozskenyérrel a legfinomabb.